MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Suspension; Gearbox, Clutch and Driveshafts; Brakes; Steering; Throttle and clutch cable issues

Moderator: Scirocco Register

Forum rules
Hints, tips and guides for repair and modification - the FAQ section on the main website is worth checking first for information relating to common faults and technical help. Useful posts and guides will be added to the FAQ http://www.sciroccoregister.co.uk/scirocco-faq
mjmaster10
Posts: 51
Joined: Sat Apr 18, 2015 4:28 pm
fill in the right answer: 15
Location: London

MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mjmaster10 » Thu May 23, 2019 12:32 pm

Hi guys

My Mk2 scirocco failed its MOT due to excess play in one of the MacPherson strut mounts at the front. I have had them both changed, and whilst there is no vertical play, the garage have told me that there is still sideways play. The parts were new, and identical to the original parts, including the spacer.

I should clarify that the movement is when the mount is not under the car's weight. This may be entirely normal.

Can anyone help with telling me whether this is normal, or if not what the solution might be, as the garage have now drawn a blank.

Cheers

Mark
Last edited by mjmaster10 on Thu May 23, 2019 5:04 pm, edited 1 time in total.


1986 GTX Scirocco 16v

GTXTRA
Posts: 3282
Joined: Mon Mar 02, 2009 10:38 pm
fill in the right answer: 10
Location: London

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by GTXTRA » Thu May 23, 2019 12:34 pm

Trusted garage?

Second opinion at more of a specialist?


Serial Rocco-ist.........

mjmaster10
Posts: 51
Joined: Sat Apr 18, 2015 4:28 pm
fill in the right answer: 15
Location: London

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mjmaster10 » Thu May 23, 2019 12:52 pm

A video of the problem can be viewed here:

https://drive.google.com/file/d/1R--s2O ... sp=sharing


1986 GTX Scirocco 16v

chopperoli
Posts: 225
Joined: Thu Apr 02, 2009 12:42 pm

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by chopperoli » Thu May 23, 2019 5:10 pm

Shorten the spacer slightly



chopperoli
Posts: 225
Joined: Thu Apr 02, 2009 12:42 pm

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by chopperoli » Thu May 23, 2019 5:13 pm

Also check the washer is present on the rod, just under the spring cap (I don't mean the one under the main nut although you need that one too)



mjmaster10
Posts: 51
Joined: Sat Apr 18, 2015 4:28 pm
fill in the right answer: 15
Location: London

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mjmaster10 » Thu May 23, 2019 5:55 pm

chopperoli wrote:
Thu May 23, 2019 5:10 pm
Shorten the spacer slightly
Shorten by filing it down slightly?


1986 GTX Scirocco 16v

mark1gls
Posts: 3315
Joined: Thu Apr 02, 2009 9:28 pm
fill in the right answer: 10
Location: Somerset

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mark1gls » Thu May 23, 2019 6:56 pm

Yes I always get problems fitting new spacers sleeves, I now just use the old one. They are meant to be crushed slightly when doing up the nut but I've never managed to squash one yet.
I do what is suggested and file down the metal sleeve so it's only just proud and pack the thing with grease so stop the knocking, sometimes there's a little resistance when turning the top mount by hand but when on the car it's fine.

You will need the spring compresses again

Is there the washer underneath your nut, it's hard to see in the video?


Mk1 78 Scirocco GLS 1.6 FR, weekend toy.
Mk1 88 Golf GTi cabriolet 1.8 DX. Daily drive.
Membership No. 323

mjmaster10
Posts: 51
Joined: Sat Apr 18, 2015 4:28 pm
fill in the right answer: 15
Location: London

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mjmaster10 » Thu May 23, 2019 10:49 pm

mark1gls wrote:
Thu May 23, 2019 6:56 pm
Yes I always get problems fitting new spacers sleeves, I now just use the old one. They are meant to be crushed slightly when doing up the nut but I've never managed to squash one yet.
I do what is suggested and file down the metal sleeve so it's only just proud and pack the thing with grease so stop the knocking, sometimes there's a little resistance when turning the top mount by hand but when on the car it's fine.

You will need the spring compresses again

Is there the washer underneath your nut, it's hard to see in the video?
Many thanks for the advice. The car is still at the garage - I am told that the washer was there below the nut as per the diagram in Bentley


1986 GTX Scirocco 16v

chopperoli
Posts: 225
Joined: Thu Apr 02, 2009 12:42 pm

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by chopperoli » Fri May 24, 2019 4:31 pm

Btw if you take too much off you will damage the bearing



User avatar
james butler
Posts: 2794
Joined: Fri Apr 24, 2009 1:54 pm
fill in the right answer: 10
Location: birmingham

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by james butler » Fri May 24, 2019 5:57 pm

might sound daft but what if you put a fibre washer beteen the top washer and crush tube?
the fibre will crush easier and take up the play


I dont mind project cars but I HATE SANDING!!!

mjmaster10
Posts: 51
Joined: Sat Apr 18, 2015 4:28 pm
fill in the right answer: 15
Location: London

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mjmaster10 » Tue May 28, 2019 4:17 pm

So it looks as if there was nothing wrong with the strutt mounts... the new ones have exactly the same play as the old ones, which when the weight is on the car completely disappears.

I would not recommend an MOT from Halfords!

Thanks for all the help.


1986 GTX Scirocco 16v

User avatar
essextom
Posts: 711
Joined: Sat Feb 18, 2012 7:27 pm
fill in the right answer: 10
Location: Chelmsford

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by essextom » Wed May 29, 2019 7:41 am

i think if you had mentioned it was a halfords mot station we could have pinpointed the issue very quickly!


http://www.dreadnoughtcustoms.com
instagram @dreadnought_customs
82 mk2 gti
88 mk2 scala 20vt

mjmaster10
Posts: 51
Joined: Sat Apr 18, 2015 4:28 pm
fill in the right answer: 15
Location: London

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by mjmaster10 » Thu May 30, 2019 9:20 pm

essextom wrote:
Wed May 29, 2019 7:41 am
i think if you had mentioned it was a halfords mot station we could have pinpointed the issue very quickly!
I know..... £500 later......


1986 GTX Scirocco 16v

User avatar
essextom
Posts: 711
Joined: Sat Feb 18, 2012 7:27 pm
fill in the right answer: 10
Location: Chelmsford

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by essextom » Fri May 31, 2019 7:14 am

£500!


http://www.dreadnoughtcustoms.com
instagram @dreadnought_customs
82 mk2 gti
88 mk2 scala 20vt

chopperoli
Posts: 225
Joined: Thu Apr 02, 2009 12:42 pm

Re: MOT failure due to excessive play in MacPherson mount. New mounts fitted but still play! Help!

Post by chopperoli » Fri May 31, 2019 9:51 am

Err what? Because they forced you to change parts that weren't faulty? I'd be following that up mate...